Rejseberetninger


Hop til næste rejseberetning:
Rejserapport februar 2024


Rejseberetning april 2024

Af Marianne Abildgaard
Bestyrelsesmedlem og kasserer i Stairway Danmark.
Marianne har i mere end 10 år været kasserer i Stairway Danmark.
Formålet med rejsen var – udover at se Stairway med egne øjne – at optage film til undervisningsmateriale.

Filmprojektet
Efter mere end 10 år i Stairway Danmarks bestyrelse fik jeg i april 2024 fornøjelsen af at besøge Stairway på Filippinerne. Her fik jeg på første hånd stiftet bekendtskab med alle Stairways fantastiske projekter i og omkring Puerto Galera. Anledningen var, at jeg sammen med mine kolleger fra Copenhagen Film Company skulle producere undervisningsmateriale om dansk udviklingssamarbejde. Projektet skete med en bevilling fra Udenrigsministeriets Oplysnings og Engagementspulje og i samarbejde med Gyldendal Uddannelse og havde fokus på Stairway som det vellykkede case-eksempel. Materialet omfatter 8-9 korte film (3-4 minutter), hvoraf de fire er udviklet, filmet og klippet af drengene på Stairway selv. Filmene skal publiceres på Gyldendals online platform med supplerende tekst og opgavemateriale målrettet Folkeskolens udskolingsklasser. Derudover produceres en længere film (20-25 min), som vil blive vist på DK4 til efteråret. Denne film kan muligvis også indgå i undervisningsmaterialet.

Ankomsten
Vi ankom til Puerto Galera en varm formiddag i april, og vores første indtryk af hvor stor respekt, der er omkring Stairway og det arbejde, de udfører i Filippinerne, fik vi allerede ved ”indrejsekontrollen” i havnen. Her skal alle turister betale et ”environmental fee” på 30 pesos til de lokale myndigheder, men ikke os, for ”vi skulle jo besøge Stairway.” Det var stort at ankomme til Stairway og se det hele live. Første programpunkt var teaterforestillingen “The Lorax”, som er en del af Stairways miljø-program, EACY. Cirka 100 forventningsfulde lokale skolebørn var mødt op, og iført farvestrålende t-shirts med Lorax budskabet om at passe på vores jord og ressourcer. oplevede de et forrygende show leveret af drengene på Stairway. Bagefter blev Monica interviewet om Stairways kreative tilgang og brug af teater, dans og sang

Drengenes egne film
Før vi rejste, havde Stairways drenge fået til opgave, at filme nogle af Stairways mange lokale programmer med mobiltelefoner. Optagelserne var blevet klippet sammen til fire korte film. Drengene havde sat fokus på Familie-hjem programmet, Miljø-programmet,  Lokaludviklings-programmet, og Mad-programmet på Baclayan. De første udkast af filmene blev i marts måned vist til tre 9. klasser på Fuglsanggaardskolen i Virum. Deres feedback tog vi med os og delte med drengene. På den måde blev denne del af projektet et samskabelsesprojekt mellem danske og filippinske unge. De følgende dage gik derfor med at genbesøge projekterne og filme yderligere materiale.

Miljø-programmet og Stairways sejlende klasselokale
Vi brugte en dag ombord på Stairways miljøskib, Berge Apo, hvor vi fik indblik i marinebiologi, og hvorfor det er så vigtigt at passe på de sårbare tangskove, mangrovesumpe og koralrev i området. Vi fik mulighed for at hoppe i vandet og ved selvsyn opleve de smukke koraller gennem en dykkermaske. Lige så lærerig var den tur vi gik gennem et stykke mangrovesump inden afgang. Her samlede elever skrald, og det blev til syv sække fyldt med plastik og skrald. Som lederen af programmet udtrykte det “skrald er en ”råvare, vi desværre ikke løber tør for foreløbig”. Læs mere om Stairways miljøprogram til søs (pdf).

Støtte-programmet for kampen mod seksuelle overgreb på børn
Copenhagen Film Company fik mulighed for at interviewe Lasse og Monica samt lederen af Stairways Global Program. Her var fokus på Stairways Støtte-program for udsatte børn,  E-learning programmerne, samarbejdet med offentlige myndigheder samt andre NGO’er i Break the Silence netværket. Vi fik den spændende historie om, hvordan det hele startede med en Rødkilde indsamling og en Danida bevilling tilbage i 90’erne, og om hvordan de erfaringer som Lasse og Monica har opnået gennem deres arbejde med gadebørn, danner grundlag for alt deres forkæmperarbejde for børns rettigheder.

Mad-programmet på Baclayan
Oppe på bjerget ligger landsbyen Baclayan. Her laver forældre på skift mad til skolebørnene på Baclayan Mangyan School, bl.a. med grøntsager høstet på Stairways økologiske farm deroppe. Læs mere om Baclayan (pdf).

Lokaludviklings-programmet
Tager man en tur gennem rismarker, floder og bananlunde, når man til en afsidesliggende landsby, Ambang, hvor Stairways lokaludviklings-program hjælper de oprindelige folk, mangyanerne, med hjælp til selvhjælp. I programmet får landsbybeboerne regelmæssige helbredstjek, de får hjælp til opbygning af fælleshaver, hvis grøntsagshøst dels brødføder børn og voksne i landsbyen, dels leverer mad til skolens mad-program. Fremadrettet skal de ”populære” afgrøder kunne sælges på lokale markeder og på den måde skaffe en indtægt til beboerne. Målet er indenfor forholdsvis kort sigt at gøre landsbyen uafhængig af Stairways hjælp.

Optagelserne
Dagene gik med vores egne optagelser og med yderligere undervisning af drengene i filmfotografering og klip af film. Med klip fra en Pelè-film, som drengene med begejstring havde set på en af de meget populære movie nights hos Lasse og Monica, fik drengene undervisning i grand totals, medium shots, to- og tre skud og close-ups. Teknikker, som drengene hurtigt blev fortrolige med, og som de efterfølgende fik til opgave at bruge i små film med emnet ”yndlingsting at gøre på en fridag”. De gik med begejstring i gang med opgaven og bagefter lærte de at ”skabe magi i klipningen” med krydsklip, transportskud, point of view, etc. Til sidst blev optagelserne gennemgået med en passende balance mellem ris og ros. Det blev til fire små film om bordtennis, basketbold og guitarspil, og der er ingen tvivl om, at fag og læremestre var populære. Hvem ved – måske blev de første frø til en Stairway Filmskole sået på denne tur?

En fantastisk oplevelse
Det var en fantastisk og meget positiv oplevelse endelig at opleve Stairway “i virkeligheden”. Hele projektet er gennemsyret af god karma, og omfanget af Stairways rækkevidde og respekt i lokalområdet er imponerende. Den bedste tid på dagen var ubetinget at sidde i skyggen i spiseområdet og bare nyde den rolige og trygge stemning, mens drengene tegnede, legede med Lego, spillede guitar eller dansede hip/hop på scenen. Drengene virker glade og veltilpassede, medarbejderne ligeså, og vi blev mødt med stor velvilje af alle. I forhold til optagelserne var hjælpen stor og intet var umuligt eller for besværligt.

Tak til personalet, drengene samt Lars og Monica for deres store gæstfrihed. Det var enestående. Tak for lækker mad og for at introducere os til røde ris.
Tak for mange gode ”terrassesnakke” og sidst men ikke mindst tak for jer og jeres store indsats.


Rejserapport, februar 2024

Af Lotte Gaarskjær Brandt
Skanderborg Gymnasium.
Skanderborg Gymnasium har i mange år støttet Stairway med årlige indsamlinger, hvor Lotte er koordinator. Lotte er medlem af bestyrelsen i Stairway Danmark. Formålet med rejsen var at rapportere på, hvad pengene fra indsamlingerne går til samt udviklingen i projekterne.

Indledning
Formålet med rejsen var at blive opdateret på, hvad pengene fra Skanderborg Gymnasium går til, og hvad der er blevet bedre siden sidste rejse i 2019. Derudover var det et stort ønske at møde hele Stairway-ånden igen og få genopfrisket fornemmelsen af alle aktiviteter, ansatte og  indvolverede for at kunne formidle det hele bedre til vores elever, og på den måde holde indsamlingen levende og vedkommende.

Baclayan
Vi var på dagstur til Baclayan sammen med Lars og tre af drengene. Vi fik en grundig rundvisning på gården og et godt indblik i gartneri, landbrug og høstarbejde. Vi så de store mængder grøntsager, der bliver dyrket, og vi mødte de ansatte.

  1. Det var en fornøjelse at se resultaterne, og hvordan det hele har udviklet sig siden sidst. Vi tog derfra med en følelse af, at det fungerer. Der er engagerede medarbejdere, og der er et udbytte, som både frokostordningen ved skolen og Stairway nyder godt af.
  2. Vi så forbedringerne på huset i Baclayan og forestiller os, at nogle af pengene fra
    Skanderborg har været med til at ombygge huset.
  3. Frokostordningen for børnene i skolen foregår nu i et meget flot nybygget hus med stort
    køkken og meget bedre og mere hygiejniske forhold end tidligere. Det var en stor fornøjelse
    at se. Flotte forhold, dejlig mad.
  4.  Vi mødes med sundhedsmedarbejderen i Baclayan. Hun gav os en meget
    grundig indføring i, hvad hun arbejder med i dagligdagen med børnene i Baclayan. Hun
    talte meget om ormekure, underernæring og fejlernæring. Hun måler og vejer børnene,
    laver statistik, oplyser pigerne om krop og graviditet etc. Det var en stor
    fornøjelse at mærke hendesengagement. Vi forestiller os, at hendes løn delvist er
    betalt af pengene fra Skanderborg.
  5. Vi mødes med præsidenten for Sarigan Food Security Association. Hun er en ældre
    kvinde, som ikke kan tale engelsk, så der var en yngre mangyansk kvinde med til at tolke.
    De talte meget engagerede om de muligheder det gav kvinderne at kunne
    låne penge fra den lille andelsforening. Andelsforeningens penge kommer fra salg af
    krydderurter, som dyrkes på Stairways jord.

Lars fortalte, at der nu kun serveres frokost fire dage ud af fem. Mandag skal børnene have mad med hjemmefra. De har været spændte på at se, hvor mange der så
ville blive hjemme. Men det har vist sig, at antallet af fremmødte skolebørn ikke er gået
ned. Forhåbentligt skyldes det, at flere familier er kommet lidt bedre på fode, og derfor har
mad fra weekenden at sende med i skole, og at der er blevet opbygget bedre vaner
omkring det at komme i skole. På den lange bane er målet, at frokostordningen skal kunne
varetages af lokalsamfundet selv, og altså blive bæredygtighed.

Ambang
Vi var på en anden dagstur til landsbyen Situi Ambang et godt stykke fra Stairway: bil
og vandring, sammen med en medarbejder fra Stairway, der hedder Gracia og igen
tre af drengene. Gracias datter er lærer på skolen i Ambang, og hun havde inviteret
os derop for at give os et godt indblik i forholdene for mangyanerne i dette område.
Der blev talt meget om regeringens politik for IP (Indigenious People).
Det var en kæmpe oplevelse. I Ambang arbejder Stairway med at bevidstgøre de
lokale om affald, og der er lavet en plan for, hvad der kan gøres for at forbedre de
sundhedsmæssige forhold for områdets beboere. Her tales der om dyrkning af kaffe,
affaldssortering, bedre mad, bedre skolegang. Så vidt vi forstod, er det hele i sin
spæde start, men at man forestiller sig, at der kan ske en form for kick-start til
området med skole, oplysning, workshops, bedre eksistensgrundlag med
kaffedyrkningen.

Stairway
Stairway ligner sig selv, og det var igen en fornøjelse at være en del af den gode og
varme stemning, der er mellem stedets ”kujaer” og ”ateer”. Det var en dejlig stille
periode, vi var der, så der var rig mulighed for at snakke med drengene og lære dem
at kende. Vi tegnede mandalaer i timevis, spillede skak og lavede armbånd med dem.
Det blev også til to aftener med landskamp i fodbold Danmark mod Fillippinerne. Stor
succes. Vi havde 20 fodboldtrøjer med til dem.
Jeg havde min veninde Janne Østergaard Hagelquist med. Hun er psykolog, har sit
eget firma med 20 ansatte psykologer og skriver bøger om mentalisering. Hendes
speciale er børn og traumer. Tre af hendes bøger er oversat til engelsk, da hun
arbejder sammen med socialstyrelser og kommuner i andre lande. Hun gav bøgerne
til Lars og Monica, og det endte med, at hun underviste hele personalet ud fra sine
bøger, og det var en stor succes.
Så vidt jeg har forstået, kan Lars og Monica se deres egen og Stairways pædagogik i
bøgerne, og Lars mente, at kunne være en måde at overlevere deres pædagogiske
arbejde til kommende medarbejdere, altså at der i Jannes materiale ligger et fælles
sprog på skrift for, hvordan de arbejder. Vi håber, at det kan føre til et samarbejde i
fremtiden, og at det kan hjælpe Stairway.

Vi havde derudover mange gode og lange snakke med mange medarbejdere, Lars og
Monica.
Konklusion
Alt i alt var det en meget udbytterig tur. Jeg hæftede mig specielt ved, at Lars og
Monica flere gange nævnte ordet ”consolidation” i forbindelse med aktiviteter,
projekter og samarbejdspartnere. Og at de flere gange talte om fokus på at få gjort
diverse aktiviteter bæredygtige og langtidsholdbare.
Efter hjemkomsten har jeg holdt oplæg på et lærerrådsmøde på Skanderborg
Gymnasium, og det er nu for alvor gået op for mine 80 kolleger, hvad Stairway er, og
hvad vi samler ind til. De var meget begejstrede! Jeg har også fortalt mine egne
klasser om oplevelsen, og den klasse, der samlede mest ind og fremskaffede de 20
fodboldtrøjer har også fået det helt store billed- og fortælleshow. Derudover har jeg
holdt et informationsmøde i et frikvarter for interesserede elever. Jeg forestiller mig,
at jeg selv kan holde oplægget for eleverne ved indsamlingens opstart næste år, så
Sarah ikke skal bruge en arbejdsdag på det.
Det endelige resultat af turen er, at jeg kan kaste mig over indsamlingsarbejdet til
efteråret med kæmpe energi og virkelyst. Jeg glæder mig til det.
Tak for en fantastisk tur. Alle kan være stolte af Stairway.
Med venlig hilsen
Lotte Gaarskjær Brandt, Skanderborg Gymnasium
53638793
Skriv eller ring meget gerne, hvis I har spørgsmål.
PS. Drengene på Stairway var i gang med at filme til Does the help help, da vi var
der. De var derfor med på turene sammen med os. De gik MEGET op i projektet og
tog deres filmopgave meget seriøst.

Sidebar
Sidebar