Fattigdom

Fattigdom øger risikoen for misbrug

Børneprostitution og børneporno findes kun, fordi der er en efterspørgsel blandt sexkunderne. Men problemet er størst blandt verdens fattigste, som er mest sårbare over for misbrug

I de fattige lande kan forældre bliver sat over for helt umenneskelige valg – som fx at ofre et barn for at redde et andet. Kyniske bagmænd udnytter forældrenes afmagt og overtager deres børn mod betaling. Ofte lover bagmændene, at børnene får et helt almindeligt job som fx stuepige i storbyen. Men ofte er sandheden en helt anden

I filmen ’Red Leaves Falling’ overlader moderen sine to døtre til en fremmed mand mod betaling. Hun har desperat brug for penge til at betale for lægebehandling til sin yngste søn. I Stairways film ’A Good Boy’ får turisten Bob moderens tilladelse til at tage gadebarnet Jason med sig mod løftet om penge og gaver.

Umenneskelige valg
Begge eksempler er desværre realistiske. Ikke fordi forældre i Filippinerne og andre fattige lande er kyniske eller dumme, men fordi fattigdom og sygdom kan tvinge dem til at træffe helt umenneskelige valg, fx at ofre ét barn for at redde et andet.

Ofte lukker forældrene øjnene for risikoen og vælger at tro på, at bagmændenes løfter om fx et almindeligt job er sande. Herved kan de bevare håbet om et bedre liv for deres børn og holde skyldfølelsen og skammen på afstand.

Prostitution sikrer overlevelse
For tusindvis af børn i verdens fattigste lande er prostitution den eneste måde at overleve på. Børn helt ned til 8-10 år arbejder på gaden eller på bordeller, hvor de betjener et stort antal kunder hver eneste dag.  En gruppe af børn havner i prostitution efter, at de er blevet kidnappet og solgt til bordeller i storbyen.

Børnene får altid varige mén og får ofte infektioner, som ikke bliver behandlet. Samtidig har de i høj risiko for at blive smittet emd HIV/aids.

Pigerne er mest udsat
Generelt bliver flere piger end drenge handlet til sexindustrien. Det skyldes bl.a., at piger i en del lande har lavstatus og dermed ikke i samme omfang som drenge kommer i skole. Det forringer naturligvis pigernes muligheder for at få et arbejde og dermed bliver de en økonomisk byrde for familien.

Udnytter de fattige
De mennesker, der tjener penge på at sælge andre (de såkaldte traffickers), udnytter disse fattige og sårbare børn og unge, der håber på et bedre liv i storbyen eller i et andet land.

Trafficking sker ofte fra et fattigt landområde til storbyerne. Her ender mange af børnene på bordeller, hvor de bliver udnyttet af både lokale og af sexturister. I begyndelsen bliver børnene ofte lovet et almindeligt arbejde, men når de kommer frem til bestemmelsesstedet, er virkeligheden en anden.

FAKTA OM SEXMISBRUG AF
BØRN – OGSÅ I DANMARK

Husk: Det er ALDRIG børnene egen skyld!
Ingen børn vælger frivilligt at prostituere sig eller have sex med voksne. Det gør de kun, hvis de er tvunget af sult, fattigdom eller trusler, eller hvis de bliver manipuleret af en voksen.

BRUG STAIRWAYS MATERIALER
I DIN UNDERVISNING

Stairway Danmark har udarbejdet en samlet undervisningspakke om trafficking og sexmisbrug af børn specielt rettet mod 8.-10. klasse. Materialet kan bestilles i klassesæt via dit lokale CFU. Du kan også hente det elektronisk her. Materialet er gratis

HENT MATERIALET HER

Tak til Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond og til Lauritzen Fonden for støtte til at udvikle det danske undervisningsmateriale.

Sidebar
Sidebar